donderdag 19 november 2015

Fantastische huizen bouwen

Vandaag begonnen we de dag met Tuana haar fotoronde. Ze bracht een foto van haar mini-zelf mee. Heel leuk Tuana! 



De kleuters stelden leuke vragen of gaven leuke opmerkingen, Tuana liet iedereen om de beurt spreken. Goed gedaan meid =)


Op Tuana haar kleedje (foto) hadden enkele kleuters leuke details gezien. Ik tekende ze over en we maakten er kopieën van. Ze konden de stippellijnen overtrekken of inkleuren - zowel op A3 of A4.





Vrije werktijd:



We maakten een poster van onze 'huizen bouw' werktijd afgelopen dinsdag. Deze hangt nu op in de klas.









We hebben ook altijd heel erg veel te vertellen aan elkaar ;)









Je kon overtrekken maar ook natekenen!




Manuel had een leuk idee tijdens de klasraad en we wilden er allemaal mee aan de slag. Na de speeltijd hadden we dan een gesprek. Hoe ziet een huis er uit? Wat vinden we leuk, mooi, tof? We begonnen met een blanco blad en bouwden zo stap voor stap een huis op. Alles wat erop staat komt van de kinderen, tot ze vonden dat het compleet was.

En dan aan de slag in de klas! We gingen huizen bouwen met clics, houten blokken en duplo. 
Het was mooi om te zien hoe ze samen werkten en dachten. Wanneer er een huis af was en ze dat graag zouden willen laten zien, mocht het op de vensterbank. Dat moest niet voor iedereen, later zie je meer hierover.


















Wauw wat een knappe voormiddag! We sloten de voormiddag af met een afsluitronde waarin iedereen aan de beurt kwam die een huis op de vensterbank had staan.
Ze gaven uitleg bij het huis: wat is wat, wie kan erin wonen, hoe heb je het gemaakt?
SUPER knap gedaan allemaal, ik ben trots! 
Een aantal kleuters hadden geen dak....dat vonden sommigen vreemd - maar dat huis staat blijkbaar ergens waar de zon altijd schijnt. Wie heeft dan een dak nodig?!
Er waren ook huizen met deuren, ramen, voor pieten, voor kabouters, met trampolines en zelfs een prinsessentoren!


















Tijdens de rode werktijd van deze namiddag konden ze kleien (eerst wie nog niet aan de beurt geweest was) of in een klein groepje groot (of klein) motorisch bewegen met scheerschuim.

Eerst toverwater op de tafel spuiten en een beetje zeep. Met onze vinger gingen we door de zeep, tot de tafel glibberig was. 



Dan kreeg iedereen een beetje baard van de Sint ;) En ze gingen aan de slag! Cirkels draaien, het schuim tussen hun vingers voelen, strepen tekenen, handafdrukken maken, tekeningen maken, regen tekenen (stippen), bergen tekenen (met rechte lijnen), een vliegende vogel nadoen.... Noem maar op!








En zoals je ziet, was er naast de autohoek, de klei tafel en de schuimtafel, ook plaats voor een trein-hoek.





























We sloten de dag af met een gek verhaaltje, van een geweldige schrijver/illustrator. Morgen kijken we HOELAHOEP, gaan we drukken met schuim en is er een turnles. Tot morgen allemaal!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten